Schimbarea contabilului cu care ai lucrat o bună bucată de vreme este un pas important și o decizie care nu trebuie luată impulsiv. Însă, pe măsură ce afacerea ta evoluează, iar așteptările și planurile tale nu rămân aceleași, s-ar putea ca această decizie să devină inevitabilă.
Înainte de a face acest pas, este important să faci o evaluare obiectivă a colaborării voastre și să determini dacă mai este un avantajoasă pentru ambele părți sau ați evoluat în direcții diferite.
1.Contabilul tău te trimite la alți experți
Unul din primele semnale de alarmă de care trebuie să ții cont este că rata de referințe spre alți specialiști a crescut. Dacă nu îți poate oferi răspunsuri pertinente și nici echipa lui nu îți poate furniza suportul necesar, înseamnă că ei nu sunt cea mai bună alegere pentru a merge mai departe.
Acest fapt nu se reflectă negativ asupra lor – pur și simplu ați ajuns în punctul în care experiența lor nu se mai sincronizează cu nevoile tale de business. Dacă la început ai avut nevoie de ajutor în înființarea firmei și în îndeplinirea tuturor reglementărilor legale, acum ai ajuns într-o fază nouă în care ai nevoie de consultanță și strategii de dezvoltare – nu numai de îndeplinirea minimului legislativ.
2. Cum s-a schimbat afacerea ta
La început orice afacere se bazează pe o echipă destul de mică sau chiar pe o singură persoană, iar principalul obiectiv era menținerea pe linia de plutire și pe mulțumirea autorităților fiscale – ultimul lucru de care aveai nevoie era o amendă sau un control.
Dar dincolo de faza de start-up lucrurile arată altfel: obiectivele tale sunt mai complexe și ai mai multe responsabilități financiare (nu doar față de Fisc sau ANAF).
Analizează atent zonele afacerii tale care s-au schimbat cel mai mult și evaluează abilitatea contabilului tău de a se ocupa în continuare de ele.
3. Ai nevoie de propriul departament de finanțe?
Odată ajunsă la o anumită dimensiune, afacerea ta poate beneficia în urma instalării unui departament de contabilitate și servicii financiare in house – mai ales dacă ai nevoie de un specialist dedicat non-stop administrării financiare.
Dacă simți că acest pas este prea mare, atunci invită un contabil să ia parte la întâlnirile voastre de planificare – perspectiva lui va fi incredibil de valoroasă chiar și atunci când alegeți internalizarea serviciilor.
4. Nu mai vezi pădurea de copaci
Dacă ai colaborat timp de mai mulți ani cu contabilul tău, există șansa să nu mai poți evalua obiectiv contribuția și abordarea acestuia – mai ales dacă nu ai fost vreodată nevoit să faci o astfel de evaluare.
Apelează la cunoștințele tale din lumea business și trage-i de limbă: ce le oferă contabilii lor, ce suport și insight-uri valoroase pentru creșterea afacerii le furnizează în mod regulat.
Astfel îți poți da seama unde se poate mai bine și dacă trebuie să faci o schimbare.
5. Cât de mult îți cunoști situația financiară
Principalul scop al unui contabil este să îți preia din anumite atribuții și să îți ofere timp ca să te concentrezi pe ce creșterea afacerii tale. Asta, însă, nu implică absența ta totală din procesele contabile.
Cât de des au loc întâlniri cu expertul tău contabil? Îți oferă update-uri regulate? Te informează despre cele mai noi modificări în legislație și despre impactul lor?
Dacă în urma unei întâlniri pleci la fel de informat ca înainte de întâlnire, atunci a venit momentul să cauți un alt contabil.
Dacă nu există o comunicare în ambele direcții și întâlnirile se bazează doar pe recitări de cifre și activități, înseamnă că a venit momentul ca drumurile voastre să se separe.
Ca orice conversație ce implică terminarea unei relații, încetarea colaborării cu un contabil poate fi dificilă pentru ambele părți dar ca antreprenor trebuie să îți asumi responsabilitatea pentru succesul afacerii tale și pentru asta ai nevoie de un om sau o echipă care te poate ajuta să te îndrepți în direcția pe care ți-ai setat-o.