Într-un mediu fiscal periodic supus schimbărilor venite de sus, costurile de salarizare sunt un factor crucial în deciziile de business ale oricărui antreprenor. Orice modificare pentru salariul minim pe economie poate schimba complet bugetele tale pentru anul următor.
De exemplu: un sondaj Addeco spune că 11% din companiile participante sunt mai precaute din cauza incertitudinilor legislative și își fac bugetele pentru 2019 luând în calcul varianta unui salariu minim de 2.100 de lei brut lunar (doar un zvon lansat în eter dar care deja face valuri la nivelul companiilor).
Acest mediu incert aduce în atenția oricărui antreprenor precaut procesul de salarizare implementat la nivelul companiei sale: acel mecanism care oferă stabilitate angajaților tăi și îi ajută să își planifice la rândul lor următoarele etape din viață.
Foarte mulți antreprenori preferă să păstreze salarizarea la nivel intern sau să o facă manual – astfel pot economisi costuri. Însă, salarizarea implică mai multe legi, calcule și impozite care trebuie aplicate cu precizie. Greșelile de salarizare pot fi costisitoare și poți ajunge în situația în care ești dator cu salarii retroactive, impozite, penalități sau taxe de judecată în cazuri extreme.
De aceea, trebuie să știi care sunt principalele capcane ale salarizării do it yourself:
- A greși e omenește
Greșelile manuale ale salarizării sunt cea mai mare consecință negativă a unui proces manual de salarizare. Este foarte ușor să greșești atunci când folosești mecanisme manuale: poți uita să aduni, să înmulțești un procentaj, să înregistrezi greșit un număr sau să introduci o sumă incorectă.
Poți plăti necorespunzător un angajat sau poți evita accidental achitarea unui impozit – chiar dacă greșeala este mică, ea este tot o greșeală și există șansa ca ea să rămână nedescoperită până nu este prea târziu (mai ales dacă nu există un mecanism de control al calculelor tale).
- Pierzi timp prețios
Calculele salariale îți pot consuma timpul pe care l-ai putea petrece cu lucruri mai importante atât pentru tine, cât și pentru afacerea ta în general. Atunci când faci calcule manuale, trebuie să îți rezervi un anumit interval de timp numai pentru asta și știm că mereu va interveni ceva care te va distrage. Astfel crește posibilitatea greșelilor sau chiar a salariilor întârziate.
Dacă informațiile nu sunt bine organizate, crește și probabilitatea că vei pierde vremea. Dacă trebuie să cauți constant ultima legislație în vigoare sau cum să aplici ultimele modificări, vei irosi vreme comparând tabele, monitoare oficiale, documente de impozitare și fișe de pontaj.
- Ia informația de unde nu e!
Este foarte ușor să pierzi informații în procesul de salarizare. Dacă folosești foi de hârtie, acestea se pot pierde sau pot suferi mici accidente. O simplă cană de cafea răsturnată pe o coală importantă îți poate distruge întreg procesul.
La fel și informațiile stocate pe PC pot suferi din cauza virusurilor sau a unui sistem învechit de operare. Un singur click greșit pe un link îți poate șterge întreaga arhivă de salarizare. Dacă nu folosești un sistem permanent de back-up, există riscul ca informațiile tale de salarizare să dispară fără urmă atunci când ai cea mai mare nevoie de ele.
- Nu folosești ultimele variante de impozitare
Atunci când ești responsabil cu procesul de salarizare al companiei tale, există riscul să nu fi la zi cu cele mai noi modificări fiscale și să calculezi greșit totul – doar modificările apar aproape lunar și este aproape imposibil să ții pasul cu ele.
Dacă rulezi manual salarizarea, trebuie să fii mereu la zi cu ultimele noutăți fiscale. Ratezi chiar și una singură și poți emite sume greșite ce pot rezulta în amenzi.
- Cifrele nu mint dar pot fi greșite
Cel mai probabil ai informațiile de salarizare stocate în mai multe locuri: tabele, documente, bibliorafturi, fișe de pontaj. Un ”peisaj” atât de întins de informații aproape că îți garantează că cifrele nu vor coincide. Trebuie să te asiguri mereu că ai ultimele numere la dispoziție și că acestea sunt aduse la zi în toate documentele. Dacă uiți să modifici un document sau îl modifici greșit, întregul proces de salarizare poate fi dat peste cap.
Ca antreprenor uneori ești forțat să faci câte puțin din toate dar vine un moment în evoluția ta și a afacerii tale când trebuie să prioritizezi ce poți face pe cont propriu și ce este mai eficient de făcut de resurse externe specializate. Salarizarea este un exemplu al acestui principiu: riscurile și natura complexă a salarizării o fac perfectă pentru outsourcing. Lasă calculul salariilor și impozitelor pe seama experților!
La Agercont îți punem la dispoziție o echipă cu peste 12 ani de experiență pe piața de business din România și orientată pe eficientizarea procesului de salarizare și îndeplinirea tuturor cerințelor legislative aferente.
Dacă simți că ești pregătit să transferi responsabilitatea salarizării unei companii specializate pe acest tip de mecanism, te invităm să ne contactezi acum și împreună vom găsi cele mai bune soluții pentru afacerea ta!