Modificare diurnei pentru deplasări în țară
Orice salariat care se deplasează în interes de serviciu are dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare și la o indemnizație de delegare (diurnă).
Diurna este un drept care se cuvine următoarelor categorii:
- angajații companiei
- administratorii firmei
- directorii care beneficiază de un contract de mandat
- manageri
În cea mai mare schimbare din 2015 până în prezent, începând cu 1 ianuarie 2019 și pe baza Hotărârii 714/2018, au apărut câteva modificări privind acordarea diurnei și sumelor disponibile angajaților plecați în interes de serviciu.
Dacă persoana delegată pleacă într-o localitate situată la o distanță între 5 și 50 de kilometri de localitatea în care își are locul de muncă, aceasta beneficiază de o indemnizație de 20 lei/zi.
Dacă distanța depășește 50 de kilometri, atunci angajatul are dreptul la o alocație zilnică de delegare compusă din:
- indemnizație de delegare în cuantum de 20 lei/zi
- alocație de cazare în cuantum de 230 lei/zi în limita acoperirii cheltuielilor de cazare
Astfel, începând cu 2019 suma maximă deductibilă pentru deplasări în interes de serviciu la nivel național va fi de 50 de lei (cu 7.5 lei mai mult decât în 2018).
Numărul zilelor calendaristice pentru care se acordă indemnizația de detașare este cel prevăzut în actul administrativ prin care s-a dispus detașarea.
În cazul în care natura deplasării permite persoanei să de întoarcă zilnic în localitatea de domiciliu după terminarea programului de lucru, deși destinația de află la o distanță mai mare de 50 de kilometri față de localitatea în care se află locul permanent de muncă, atunci se pot deconta cheltuielile zilnice de transport (inclusiv abonamentul de transport) numai în cazul în care aceste cheltuieli sunt mai mici decât cele pentru plata alocației zilnice de delegare (cazare + diurnă).
Angajatorii care vor acorda diurne peste nivelul stabilit de actul normativ vor plăti un impozit pe venit de 10% (diurna fiind astfel considerată venit salarial) și contribuțiile pentru pensii (25%), sănătate (10%) și muncă (2.5%).