În decembrie anul trecut Comisia Europeană a anunțat o propunere legislativă de creare a unui cadru legal pentru tranziția spre o nouă TVA pentru comerțul online – modificare ce va fi implementată începând cu ianuarie 2021.
Scopul acestei modificări este a simplifica obligația de achitare TVA pentru companiile care efectuează vânzări de produse/servicii și de a asigura plata TVA către statul membru al clientului final conform normelor de impozitare ale acestuia.
Obiectivul final este de a lupta împotriva evaziunii fiscale și de a îmbunătăți colectarea taxei pe vânzările efectuate online.
Pierre Moscovivi, comisar pe probleme economice și financiare, taxare și vămi, a declarat: ”Uniunea Europeană se pregătește pentru un sistem complet nou de TVA până în 2021 – acest sistem va permite companiilor să vândă mai ușor online, iar statelor-membre să recupereze veniturile din TVA. Propunerile acestea vor încuraja dezvoltarea afacerilor online și vor elimina activitățile fraudulente. Pentru aceasta, este esențial ca magazinele online să se achite de obligațiile lor”.
O nouă VAT pentru comerțul online
Aceste modificări vor fi implementate conform următorului calendar și vor avea următoarele beneficii:
- Companiile se vor bucura de o reducere substanțială a TVA transfrontalier și a costurilor de compliance.
- Se încurajează comerțul între statele-membre.
- Afacerile UE vor putea concura cu afacerile necomunitare care nu cer TVA.
- Statele membre se vor bucura de un venit din TVA de 7 miliarde de EURO anual.
2019
Sunt introduse două praguri pentru a simplifica TVA pentru micro-afaceri și IMM-uri.
- Primul prag: o cifră de afaceri anuală de 10.000 de euro pentru companiile transfrontaliere ce furnizează servicii de telecomunicații, emisie și servicii electronice.
- Pragul II: o cifră de afaceri anuală de 100.000 de euro implică obligația vânzătorului de a furniza o singură evidență identificatoare statului-membru al clientului.
- Pentru facturare se vor aplica regulile țării furnizorului și nu cele ale statului membru al clientului final.
2021
Companiile care operează în marketplace-uri sau platforme online vor fi considerate în anumite condiții și pentru scopuri de TVA ca fiind furnizorii bunurilor de către companiile care folosesc platforma sau marketplace-ul respectiv. Astfel ele vor fi răspunzătoare cu colectarea și plata TVA pe aceste vânzări.
- Sistemul de MOSS (Mini One Stop Shop) va fi extins tuturor companiilor. În 2019 se aplică numai serviciilor TBE dar începând cu 2021 se aplică atât tuturor serviciilor B2C, cât și vânzării de bunuri la distanță în cadrul granițelor UE.
- O schemă de import va fi creată care va acoperi vânzarea la distanță a bunurilor importate din țări terțe pentru clienți din EU dacă valoarea bunului nu depășește 150 EUR. Vânzătorul va colecta TVA în punctul vânzării către clienții UE și va declara și plăti TVA statului membru cu care se identifică OSS-ul. Bunurile vor beneficia de excepția la TVA în momentul importului și vor trece mai rapid prin controlul vamal.
- Această schemă de import îndeplinește și angajamentul de aplicare a TVA la destinație.