Anul acesta a debutat cu o serie de schimbări în Codul fiscal și în Codul de procedură fiscală: legea nr. 30/2019 și OUG nr. 114/2018 modificând cadrul legal și tratamentul fiscal în anumite spețe.
Legea 30/2019 și ce aduce
Legea 30 a introdus procedura de impozitare a veniturilor obținute de persoane fizice din monede virtuale. Câștigul din acest tip de tranzacții va fi impozitat cu 10% și este încadrat la venituri din alte surse în declarația unică privind impozitul pe venit și CAS.
Actul normativ reface cadrul pentru aplicarea cotei reduse de TVA în cazul livrării de locuințe. Astfel cota redusă se poate aplica pe toate achizițiile efectuate de o persoană fizică cât timp suprafața utilă a imobilului este de maxim 120 mp, prețul de vânzare fără TVA este de maxim 450.000 lei la momentul achiziției, iar locuința este destinată locuitului la momentul tranzacției.
Conform noii legi, s-a revizuit si cadrul impozitului pe profit astfel se modifică limitările deductibilitățile dobânzii și a altor costuri echivalente dobânzii:
- Crește procentul de deductibilitate de la 10 la 30% aplicat la baza de calcul. Se scad din diferența dintre veniturile și cheltuielile înregistrate în procedurile de contabilitate veniturile neimpozabile și se adaugă cheltuielile pe impozitul pe profit, costurile excedentare ale îndatorării și sumele ce reprezintă amortizarea fiscală.
- Limita de deductibilitate a crescut de la 200.000 euro/an la 1 milion de euro/an – suma este calculată la cursul de schimb BNR valabil pentru ultima zi a trimestrului/anului fiscal.
Contribuabilii și clasele de risc
Codul de procedură fiscală prevede acum noi reglementări de evaluare a factorului de risc. Astfel contribuabilii vor fi încadrați în 3 clase de risc: mic, mediu și ridicat. Analiza de risc va fi efectuată periodic, iar încadrarea va fi făcută publică pe site-ul Fiscului.
Societățile nu vor putea contesta încadrarea.
Criteriile care vor stabili această clasificare:
- Înregistrarea fiscală
- Depunerea declarațiilor fiscale
- Nivelul de declarare
- Realizarea obligațiilor de plată către buget și creditori
OUG nr. 114/2018
Această ordonanță de urgență modifică impozitul pe veni și contribuțiile la CAS pentru anumite categorii (construcții, zilieri, bugetari) și aplicare taxelor pe activele financiare ale băncilor, jocurilor de noroc și companiilor de energie electrică.
OUG nr. 114 extinde și categoria persoanelor fizice scutite de impozitul pe venitul din salarii pentru salariații care fac parte din sectorul construcțiilor. Astfel în perioada 2019-2028 angajatorii din acest domeniu vor plăti taxe mai mici pentru salariații care realizează venituri brute de minim 3.000 de lei și maxim 30.000 de lei: scutire de la plata contribuției la sănătate și a impozitului pe venit, valori diminuate pentru pensii și contribuția la muncă.
De asemenea, OUG nr. 114 stabilește un salariu minim brut pe țară de 3.000 de lei pentru domeniul construcțiilor.
Taxa ”pe lăcomie”
Este o taxă progresivă pe active pentru bănci și IFN-uri. Taxa este stabilită pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 și 6 luni atunci când indicatorul depășește 1.5%.
Această taxă se aplică și companiilor care organizează jocuri de noroc:
- Jocuri de noroc offline: taxă anuală de 3% din totalul taxelor de participare încasate în anul precedent
- Jocuri de noroc online: taxă anuală de 5%.